Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Λεβάντα

Η λεβάντα είναι ένα γένος φυτών που ανήκει στην οικογένεια "χειλανθή" και υπάρχουν 2 είδη λεβάντας. Η λεβάντα η στοιχάδα που φυτρώνει στα πεδινά πετρώδη μέρη και η λεβάντα σταχύς που φυτρώνει σε τόπους πετρώδες. Από τα δύο αυτά είδη και περισσότερο από το δεύτερο, παίρνουν με απόσταξη ένα αρωματικό αιθέριο λάδι

το οποίο το χρησιμοποιούν για να φτιάχνουν, αρωματική λοσιόν, αρωματικά σαπούνια, κεριά και άλλα. Το αιθέριο αυτό λάδι έχει αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες. Το όνομά της προέρχεται από το λατινικό ρήμα lavare, που σημαίνει "πλένω".
Είναι ένα φυτό αρωματικό και φαρμακευτικό, και εκτός από αφέψημα χρησιμοποιείτε πάρα πολύ και ως αιθέριο έλαιο. Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στη σαπωνοποιία και την φαρμακοποιία
Τα άνθη της τοποθετούνται στις  ντουλάπες, τις αρωματίζουν και διώχνουν το σκόρο. Επίσης θεωρούνται ότι ενεργούν κατά του βήχα, του άσθματος, του κοκίτη, της γρίπης και της λαρυγγίτιδας. 
Η λεβάντα καταπραΰνει τους νευρόπονους του στομάχου και ηρεμεί το νευρικό σύστημα, γιατί δρα ως χαλαρωτικό. Είναι ιδανική για τις αϋπνίες και το στρες, βοηθά τις ημικρανίες και τους πονοκέφαλους. Ένα ζεστό μπάνιο, με λίγο έλαιο λεβάντας υπόσχεται το βράδυ έναν βαθύ και ξεκούραστο ύπνο.
Εδώ σήμερα θα φτιάξουμε ένα αρωματικό νερό για να αρωματίζεται τα σεντόνια, μαξιλαροθήκες, ρούχα κ.α. μέσα στο σπιτάκι σας. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα γυάλινο μπουκάλι με αποσταγμένο νερό, αιθέριο έλαιο λεβάντας, ένα κλωναράκι λεβάντας και μια δύο μοβ κορδέλες (για την διακόσμηση του μπουκαλιού). Προσθέστε 5 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο σε κάθε 150ml νερού. Δέστε το κλωναράκι με τις κορδέλες στο μπουκάλι σας. Αν και τα κλωναράκια θα ήταν πιο ωραία μέσα στο μπουκάλι, θα σας θολώσει το νερό σε μια δυο μέρες. Οπότε καλύτερα έξω. Δύο λεπτά και είναι έτοιμο!
Ένα απλό καλαθάκι λεβάντας (με αρωματικό νερό, σαπουνάκι, κεράκι, και αλάτι για το μπάνιο) θα αποτελούσε ένα υπέροχο δώρο για έναν κοντινό σας, μια φίλη, την αδελφή σας ή την μητέρα σας.

Πως θα φτιάξετε αλάτι με λεβάντα για το μπάνιο?  Θα χρειαστείτε
  • 4 φλιτζάνια epsom αλάτι ( ή μείγμα από epsom και χοντρό θαλασσινό αλάτι)
  • 1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα (βοηθάει να εξουδετερώνει τα οξέα από το δέρμα, ανακουφίζει το δέρμα από τα δερματικά εξανθήματα, και μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στα χρόνια προβλήματα όπως το έκζεμα και η ψωρίαση. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι βοηθά στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της ακτινοβολίας, είτε από τον ήλιο, ή από ακτινογραφίες, θεραπείες για τον καρκίνο και τα παρόμοια. Είναι σίγουρο ότι βοηθάει στα ηλιακά εγκαύματα!)
  • 1-2 κουταλάκια γλυκερίνης ανά βάζο (είναι μια αποτελεσματική ενυδάτωση επιδερμίδας ) προαιρετικά 
  • 4 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και 5 σταγόνες μπλε(ή και παραπάνω για πιο βαθύ χρώμα)
  • αιθέριο έλαιο λεβάντας (10 σταγόνες ανά 1 φλιτζάνι)
  • αποξεραμένα άνθη λεβάντας
  • γυάλινο βάζο
1. Πάρτε ένα μεγάλο μεταλλικό ή γυάλινο μπολ ( τα πλαστικά ή τα ξύλινα είναι πολύ πορώδες και θα απορροφήσουν το άρωμα του αιθέριου ελαίου) και ένα μεταλλικό κουτάλι. Ρίχνουμε τα άλατα και τα ανακατεύουμε καλά.
2.Ρίχνουμε την γλυκερίνη και ανακατεύουμε καλά, μετά ρίχνουμε μέσα τις σταγόνες με το χρώμα, και ανακατεύουμε για να εξαπλωθεί παντού το χρώμα, και έπειτα ρίχνουμε και το αιθέριο έλαιο. το ανακάτεμα μπορεί να θέλει αρκετή ώρα.
3.Τώρα προσθέστε το φλιτζάνι με την μαγειρική σόδα και ανακατέψτε καλά. Η σόδα θα πρέπει να προστεθεί τελευταία, γιατί λειτουργεί πολύ καλύτερα αν τα αιθέρια έλαια και τα χρώματα εξαπλωθούν πρώτα στα άλατα. 
4. Τέλος, ανακατέψτε και τα αποξηραμένα άνθη λεβάντας στο μείγμα μας, και αναμίξετε τα ελαφρά για να μην χτυπηθούν πολύ.
5. Βάλτε το μείγμα σας σε αεροστεγές δοχείο από γυαλί ή ένα βάζο. Και αν θέλετε διακοσμήστε το για ένα ακόμη υπέροχο δώρο!




4 σχόλια:

  1. Όμορφες ιδέες!!!
    Πολυ ομορφο το σπιτακι σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς σε βρίσκω Ειρήνη μου και ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψή σου! Το σπίτάκι σου είναι παραμυθένιο, όλο χρώματα και αρώματα! Καλή συνέχεια και θα τα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε ευχαριστώ και εγώ πολύ για την επίσκεψη σου Έλενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...