Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Ανακυκλώνω!!!

         Γεια σας γεια σας !! Αυτό που με απασχολεί πολύ τελευταία εδώ στην Γερμανία είναι η ανακύκλωση!!! είναι τρόπος ζωής μπορώ να πω για τους Γερμανούς αλλά και πολλούς άλλους Ευρωπαίους και όχι τόσο για τους Έλληνες..Το 2010 η Ελλάδα λένε βρισκόταν στην τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την ανακύκλωση. Ένας λόγος λένε ότι δεν υπάρχουν για τους πολίτες και τις εταιρίες κίνητρα να συμμετέχουν σε προγράμματα ανακύκλωσης,,,, Στην γειτονιά μου πάντως λίγο πιο έξω από την Αθήνα ακόμα δεν έχουμε έναν μπλε κάδο ανακύκλωσης και τα σημεία ανακύκλωσης στα σούπερ μάρκετ συνήθως είναι παραγεμισμένα για μήνες και ο κόσμος αναγκάζετε να πετάει στα σκουπίδια υλικά που θα μπορούσαν να πάνε για ανακύκλωση.... Βέβαια για μένα είναι ένας σπουδαίος λόγος ότι η ανακύκλωση μειώνει την κατανάλωση πρώτων υλών και την χρήση ενέργειας και ως εκ τούτου τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου!
         Ποια υλικά όμως ανακυκλώνονται και ποια όχι??

Στον μπλε Κάδο μπαίνουν όλες οι Συσκευασίες, δηλαδή :

Αλουμινένιες  :   π.χ. Αναψυκτικά, μπίρες και άλλες
Λευκοσιδηρές  : π.χ από γάλα εβαπορέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό κ.α.
Πλαστικές  : π.χ. μπουκάλια και δοχεία από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, φιλμ περιτυλίγματος, οδοντόκρεμες, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες κ.α.
Γυάλινες  : π.χ. μπουκάλια και βαζάκια, χυμοί, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, τρόφιμα κ.α.. Βέβαια τα σπασμένα γυαλιά δεν είναι προς ανακύκλωση, ο λόγος είναι ότι, καθώς η διαλογή στα κέντρα γίνεται συνήθως με τα χέρια, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού των εργαζομένων, Αυτό σημαίνει ότι, αν σπάσει ένα ποτήρι ή ένα μπουκάλι, δεν το πετάμε στους μπλε κάδους αλλά στους κοινούς.
Χάρτινες.  : π.χ. από ηλεκτρικές συσκευές, γάλα, χυμούς,δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες κ.α. (Λερωμένες χαρτοπετσέτες ή κομμάτια λαδωμένου χαρτιού όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Ακατάλληλο για ανακύκλωση είναι και το βρεγμένο χαρτί, ακόμη κι όταν στεγνώσει, γιατί οι ίνες του χαρτιού μαζεύουν όταν βρέχονται)

Στον μπλε Κάδο δεν μπαίνουν τα παρακάτω :

Βιντεοκασέτες, Βούρτσες πλαστικές, Γάντια, Γυαλόχαρτο, Δερμάτινα αντικείμενα, Δισκάκια CD/DVD, Ενέσεις ή ιατρικά απόβλητα, ηλεκτρικά είδη οικιακής χρήσης, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, καλαμάκια, κλαδιά, κούκλες - παιχνίδια, λαδιού δοχεία από μηχανές, λάμπες, λαμπτήρες, μαχαίρια, μαχαιροπήρουνα πλαστικά,  δοχεία από μελάνια( toner - inkjet ), μπάλες (Μπόουλινγκ, ποδοσφαίρου κ.λ.π), μπαταρίες, ξύλινα αντικείμενα, Ξυραφάκια, Οδοντόβουρτες, Οικοδομικά υλικά, πάνες μιας χρήσης, παπούτσια, πλαστικά έπιπλα (καρέκλες - τραπέζια κ.α.), πλαστικές γλάστρες, προφυλακτήρες αυτοκινήτων, προφυλακτικά, υλικά από πηλό, ρολόγια και αξεσουάρ, ρούχα - ενδύματα, σελοτείπ, στρώματα, στυλό, τηλεκάρτες, υπολείμματα τροφών, υφάσματα, αφρολέξ και φελιζόλ, φυτά, πυροτεχνήματα, φωτογραφίες, χαρτί κουζίνας (μη χρησημοποιημένο), χόρτα, χώμα. 


ΔΕΝ ΞΕΧΝΆΜΕ : 


1. Διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας μας από τα υπόλοιπα στο νοικοκυριό. 
2. Αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες μας από τα υπολείμματα . 
3. Διπλώνουμε τα χαρτοκιβώτια. 
4. Δεν πετάμε στον κάδο τα υλικά συσκευασίας μέσα σε δεμένες σακούλες, τα ρίχνουμε χύμα.
5. Δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στους μπλε κάδους ανακύκλωσης. 
6. Μεταδίδουμε το μήνυμα της ανακύκλωσης συσκευασιών στους φίλους και γνωστούς μας!!

Τώρα στην Γερμανία στην περιοχή που μένω πληρώνουμε κάθε μήνα στον δήμο για τα σκουπίδια που πετάμε, πρέπει να προσέχουμε τι αγοράζουμε ώστε οι συσκευασίες να μην πηγαίνουν στα σκουπίδια αλλά στους 2 κάδους ανακύκλωσης που έχουμε τον μπλε για τα χαρτιά και τον κίτρινο για τα υπόλοιπα αντικείμενα που ανακυκλώνονται. Τους κάδους τους έχουμε μέσα στην αποθήκη μας και τους βγάζουμε έξω στο πεζοδρόμιο τις ημερομηνίες που έχει ορίσει ο δήμος μας για να συλλεχθούν από ειδικά οχήματα. Γενικά δεν πετάνε τίποτα εδώ, έπιπλα, ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές, ρούχα η παιχνίδια. Υπάρχουν επιπλέον κάδοι σε κάποια συγκεκριμένα σημεία της πόλης για τα ρούχα, παιχνίδια ή ανακύκλωση. Την προηγούμενη βδομάδα μάλιστα άφησαν μικρούς κάδους έξω από κάθε σπίτι για τα παλιά παπούτσια, τα οποία τα μαζεύουν και μοιράζουν σε φτωχούς.... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...